Orangutan červený

Orangutany sú veľké, červeno sfarbené opice. Sú jedinou skupinou veľkých opíc, ktoré žijú mimo Afriky. Existujú dva druhy orangutanov, ktoré pomenovali ostrovy Indonézie, v ktorých obývajú: Orangutany Sumatran a Borean (žijú v dažďových pralesoch Sumatra a Borneo). Oba druhy sú kriticky ohrozené kvôli pytliactvu a strate biotopu.

Mláďa orangutana.jpg

Orangutany sú tiež známi ako „Červené opice“, pretože majú červený kabát.

Orangutany sú jedným z našich najbližších príbuzných. Majú 32 zubov ako ľudia a ich tehotenstvo trvá 9 mesiacov, rovnako ako u žien.

Zvyčajne sú vysoké 3,5 až 4,5 stôp a vážia medzi 110 až 200 libier.

50% ich stravy pozostáva z ovocia. Orangutany radi jedia listy, kôru, hmyz. Sú to denné zvieratá, čo znamená, že sú aktívne počas dňa.

 

Orangutany sú najväčšími stromovýmicicavcami. Môžu sa rýchlo pohybovať z jednej vetvy na druhú. Tiež môžu tráviť veľa času držaním vetvy jednou rukou, keď konzumujú ovocie alebo listy.

Žijú na stromoch, aby sa vyhli predátorom, ako sú tigre alebo leopardy, ktoré lovia na zemi.

Orangutan červený.jpg

Keď orangutany natiahnu ruky, vzdialenosť medzi prstami na ich ľavom a pravom ramene je 7-8 stôp, čo je väčšia ako ľudská výška.

Orangutany sú veľmi inteligentní zvieratá. Pred vstupom používajú nástroje ako paličky na kontrolu hĺbky vody. Keď ich komáre obťažujú, používajú na nich vetvy. Keď prší alebo keď je slnko príliš silné, na ochranu hlavy použijú veľké listy.

 

Môžu produkovať širokú škálu zvukov (13 – 15) za komunikáciu.

Orangutany sú osamelé zvieratá. Samce žijú vždy samé, zatiaľ čo samice žijú samé alebo so svojimi potomkami. Čas spolu trávia iba počas párenia.

 

9 mesiacov tehotenstva sa skončí s jedným mláďaťom. Sú pevne spojené so svojimi matkami a sú od nich závislé na potrave a ochrane. Mladé orangutany zostanú so svojimi matkami do veku 7 rokov.

 

Mláďa bude plakať, keď bude cíti hlad. Taktiež sa môžu usmievať na svoje matky.

 

Orangutany sa rozmnožujú pomaly. Majú za život iba 3 potomkov.

Orangutany žijú vo voľnej prírode 35 rokov a v zajatí až 50 rokov.